Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Apró kutya nagy utazása

Ma egy kutyára emlékezünk, akit 58 éve elindítottak a világűrbe.

Lajka egy keverék kutya volt, akit egy sintértelepről választottak ki kísérleti alanynak, ő volt az első élőlény az űrben. A Szputnyik-2 műholdon utazott, aminek nem volt visszatérő egysége, így Lajka semmiképp nem élhette volna túl az utazást. A szovjetek sokáig azt terjesztették, hogy több napig életben volt, ám később bebizonyosodott, hogy a Föld körüli pályára állás után néhány órával elpusztult. A felszállás okozta stressz, és az űrkapszula felmelegedése okozta a halálát, de bebizonyította, hogy az élő szervezet kibír egy űrstartot, a Föld körüli pályára állást, majd a súlytalanság körülményeit, így megnyitotta az utat az emberek űrbe juttatása előtt.

Az űr végtelen magányában Lajka vajon mire figyelhetett? -Murakami Haruki

0 Tovább

Ne nézz, Jock, mert bepörgök!

Úgy nézünk ki, mint két nő a Dallasból, de nem azért, mert ma ilyen beöltözős nap van. Barbara Bel Geddes emlékére csíptük ki magunkat, aki 93 éve született, és Ellie Ewing szerepében ismerte meg a világ. Az olajmágnás família életét 357 epizódon keresztül követhették a nézők, máig a nemzetközi televíziózás legsikeresebb sorozataként emlegetik. Ellie asszony minden erejével próbálta fenntartani a családi békét, de Jockey és Bobby  ügyei miatt volt pár álmatlan éjszakája.

Ellie és Lucy Ewing vagyunk, de nem jutunk be Southforkba.
 

0 Tovább

Fúrkálódni jó!

Franciák és britek együtt örvendezhettek 25 évvel ezelőtt, mert ezen a napon végre találkoztak az alagútépítők a La Manche csatorna alatt.  A franciákat már a napóleoni háborúk alatt foglalkoztatta a gondolat, hogy milyen jó lenne száraz lábbal átkelni az angol flotta által lezárt csatorna alatt, de ez akkor álom maradt. A nyolcvanas években a brit és a francia oldal is egyetértett abban, hogy nem lenne ördögtől való egy csatorna-alagút építése, ezért megcsinálták. II. Erzsébet és Francois Mitterand 1994-ben adta át az 50,5 km hosszú Channel Tunnelt, azóta elkerülhető a kompon való hánykolódás.

Ezen a képen is egy tenger alatti találkozó látható, ahol szerencsére senkinek nincs szüksége hányózacskóra.


 

0 Tovább

Inkább igyatok!

Már 96 év telt el azóta, hogy ezen a napon az Egyesült Államok szenátusa elfogadta azt a törvényt, ami megtiltotta a 0,5%-nál magasabb alkoholtartalmú italok készítését és fogyasztását. A cél az volt, hogy az állampolgárokat megóvják az italozó életmód káros következményeitől, ezért alkoholt csupán tudományos vagy ipari, illetve gyógyászati célból lehetett előállítani, árusítását pedig – elvileg – szigorúan ellenőrizték. A józan, tiszta és egészséges társadalom helyett eljött a szeszcsempészet fénykora, virágzott a szervezett bűnözés. A nagyobb városokban hónapokon belül ezrével nyíltak meg az illegális kocsmák, ahol a szeszes italok forgalmazását a helyi bűnszervezetek irányították. Al Capone és Lucky Luciano sem tipródott sokáig, hogy beszálljon-e a bizniszbe.  A nyilvánvaló negatív következmények ellenére a kormány 13 éven keresztül vívott szélmalomharcot az alkoholfogyasztás ellen, majd 1933-ban, a Cullen-Harrison-törvénnyel elismerte vereségét, és enyhítette az 1919-ben hozott jogszabályt.

Egészen sablonos leszek, erre iszom.

0 Tovább

Melyik villával egyek?

Ma arra az amerikai hölgyre emlékezük, aki mindent tudott az előkelő társadalmi érintkezés szabályairól. Emily Post 143 éve született, Etiquette című könyve pedig 1922-ben jelent meg.  Emily szerint a jó modor a másik érzéseire való tudatos érzékenység, és ha rendelkezünk ezzel a tudatossággal, akkor jó a modorunk, és nem számít, hogy melyik villát használjuk.

A jó ízlésű ember idegenkedik a hivalkodástól. Gondolom Emily finoman lekapott volna a tíz körmömről, ha meglát egy ilyen iszonyú harisnyában.

0 Tovább

aproropi

blogavatar

Minden nap történt valami.

Utolsó kommentek

Reblog